poniedziałek, 16 maja 2011

Fondue krówkowe - w smaku mmm ... odlotowe

Tak bardzo chciałabym napisać, że krówkowe fondue jest przebogate w błonnik, witaminy i mikroelementy. Tak bardzo chciałabym napisać, że  można je spożywać w nieograniczonych ilościach, że regularne podjadanie tego karmelowego cudeńka ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i na naszą sylwetkę, która dzięki dobroczynnemu wpływowi cukru będzie z dnia na dzień stawała się coraz bardziej smukła; że ponadto Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jak najszybciej włączyć krówkowe fondue do diety niemowlęcia,  bo złocisty sosik jest niezbędny do prawidłowego rozwoju młodego organizmu....
I co? I cholera jasna nie mogę, no nie mogę :(! Boże jak ja cierpię, że nie mogę!
O fondue krówkowe! Bądź tak zdrowe, jak jesteś niezdrowe!

Fondue krówkowe

90 g cukru trzcinowego
opakowanie cukru wanilinowego
Puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub 300 g gotowej masy krówkowej)
60 g masła
250 ml śmietany 30%
świeże owoce (lub z puszki)

Przygotowanie

Puszkę skondensowanego mleka słodzonego gotujemy przez 4 godziny. Po upływie 4 godzin otwieramy puszkę i przekładamy 300 g powstałej krówkowej masy do garnka.

Do garnka z masą krówkową dodajemy oba rodzaje cukru oraz masło i gotujemy mieszając przez 5 minut.

Po upływie 5 minut dodajemy śmietanę, mieszamy i ściągamy garnek z ognia.

Sos rozlewamy do 4 filiżanek i podajemy ciepły w towarzystwie owoców. 













4 komentarze:

  1. MMMM cudownie to wygląda :) Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak obłędnie smakowało ... niezwykle smaczna to była niedziela

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale truskawkę Ela zjadła, prawda? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A i owszem :) i to ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń